Bu sayfayı yazdır

BİR İSYAN… BİR İCAT…

bulasık makıne bulasık makıne

Bulaşık Makinesinin İcadı

Günümüzden 2 yüzyıl öncesine dayanan bulaşık makinesinin icadı, kadınların hayatını kolaylaÅŸtırdığı gibi zamandan da büyük ölçüde tasarruf saÄŸlar. Kadınlara saÄŸlanan bu yararlı icat yine kadınlar sayesinde olmuÅŸtur. 19. yy. da Amerikalı kadınların isyan etmesiyle bulaşık makinesi icat edilmiÅŸtir. O dönemde kadınlar aşırı derecede bulaşık yıkamaktan bunalmışlardı. Bu bunalma sonucu Amerikalı kadınlar akıllarındaki düÅŸünceleri ve projeleri hayata geçirmeye baÅŸladılar.

El ile çalıştırılan ve önceki örneklerine göre daha saÄŸlam olan ilk bulaşık makinesinin patenti, 1886 yılında Josephine G. Cochran’a verildi. Cochran’ın ürettiÄŸi makinenin çalışma sistemi daha kolaydı. Makinenin alt tarafında bulunan iki tane silindirin, bulaşıklara su ve deterjan pompalaması sonucu çalışıyordu. Bu suyu emici olarak baÅŸka silindirler de vardı. Suyu emiyor ve suyun sürekli olarak geri dönüÅŸüm içinde olmasını saÄŸlıyordu. Makineyi çalıştırmak için yan tarafında kol bulunuyordu. Bu kol çekildiÄŸinde bulaşık makinesi çalışmaya baÅŸlıyordu.

Bulaşık makinesinin 1893 yılında Chicago World’s Fuarı’nda sergilenmesiyle, gazeteciler tarafından çekilmiÅŸ ve Cochran’ın ismi duyulmaya baÅŸlamıştır. Makinenin pazarlama iÅŸini de Cochran yine kendisi yapmıştır. Josephine Cochran 1886’da bu icadı için gereken lisansı almış ve 1893’de uluslararası fuarda da ilk ödülünü kazanmıştır.

 

Okunma 2239 defa